Southerner Major 84" Del1


 

Då det har blivit en del bilder har jag delat upp bygget i två delar. Del 2

Detta är mitt vinterprojekt 05-06. Modellen är en förstorad Southerner. Den är omgjord av Ben Buckle 1981. Spännvidden är nu 84" som blir lika med 213cm. Det är en stor modell som förmodligen kommer att blir rolig att flyga. Jag har tänkt att ha en Laser 70 som drivkälla. Jag förstår att det är många som tvekar inför ett sånt här bygge. Vingen består utav 32st spryglar 16st olika med konkav undersida. Kroppen byggs upp utav 14st spant och longeroner. Det blir en hel massa delar att göra med jag hoppas att slutresultatet överväger arbetsinsatsen. Hjulen skall vara 4½" Trexler.

17 dec.: Alla spanten är nu färdiga, så som de ser ut på bilden. Nu skall spant 7-14 delas på mitten för att man skall kunna bygga kroppen platt mot byggbrädan. Sedan sätter man på underdelen på spanten och bygger färdigt kroppen. Bilder kommer när jag kommit så långt. Just nu väntar jag på lister som skall förbinda alla spanten. Det skall vara en list 10*13 som är 1500mm lång. Jag har beställt den på Hobbyträ i Gnarp för att slippa en skarv.


Spryglarna till vinge och stabbe.


Äntligen är alla spanten klara.

Provmontering av spant på "kölen" Nu börjar stabben att ta form.
8 jan: Stabben är nu färdig så när som på höjdrodret. Fenan är laminerad och ihopsatt. Även sidrodret är färdigt. Det finns också med en bild på de lister som skall bli kroppen. Nu kan man se hur spanten är delade och hur man skall bygga ryggen först.

Stabben klar utom höjdrodret.

Delarna till fenan och sidroder hoplimmade.

Hela fenan med sidroder hoplimmad.

Slutresultatet.

Här kan man se hur kroppen skall byggas upp.
21 jan : Nu har jag nästa gjort klart kroppen. Nu kan man se alla de delade spanten monterade på de längsgående listerna. Som ni ser har jag fräst ett spår i listen till spantet. Det behövdes för att få rätt bredd på kroppen. Men det hjälper även till att göra kroppen ännu mer hållbar. Longeronerna och ryggbiten har också kommit på plats.

Här är alla spanten på plats till "ryggen

Spanten sedda framifrån.

Longeronerna börjar komma på plats.

Här har även den bit som bildar ryggen kommit på plats
5 Feb: Här ser ni Landstället och sporrskenan. Nu har jag fått ihop kroppen så man kan börja se hur det skall se ut när det blir färdigt. Bilderna talar för sig själva. nästa gång skall kroppen vara plankad och vingen påbörjad.

Landstället fastsytt och limmat mot spantet

Sporrskenan.

Provmontering av de främre spanten.

Äntligen alla spant på plats.

sporrskenan på plats

Nu skall alla longeronerna på plats.

Klart nu återstår plankning av den främre delen.

Nu börjar det likna en kropp.
5 Mars: Nu har jag plankat klart främre delen av kroppen. Det har även kommit till en krok att fästa vinggummibanden med.

Plankning av kroppen.

Vänstra sidan klar. Här syns kroken till vingen.

All plankning klar.

Stabbe och fena provmonterade.

Nu börjar vi med vingen!!
29 Mars. Vingarna är färdiga. Det finns ingen lång vingbalk i mitten utan det sitter plywoodbalkar på fram och bakkantslisten och på var sida om vingbalkarna, ca 10 cm långa. Jag limmade dit två ply bitar på varje vinge innan montering. Detta för att jag skulle kunna montera den sista sprygeln och planka framkanten.

Frästa spår i huvudbalken för spryglarna.

På god väg.

Här pallas vingen upp för att få rätt v-form.

Här syns alla små plywoodförstärkningar

Jag limmade dit två ply bitar på varje vinge innan montering

Jag fick fuska dit en liten list som håller plankningen i framkant.

Att hyvla fram och bakkant är ett skräpigt arbete

Nu kan jag göra vingsätet på kroppen
11 Maj. Sommaren har kommit med stormsteg och man flyger hellre än bygger. Det har hänt lite i sedan förra uppdateringen.
Jag har börjat klä modellen med siden. Vingen är klar och jag har även gjort en motorkåpa. Nu får vi hoppas att inte vädret ställer till det utan att man blir klar till sommaren -06.

Kåpan gjord av balsablock.

Träfärdig modell på vågen 1040g
   
Nu fortsätter vi med klädsel och målning i del 2.